Oververhitting bij honden

Oververhitting bij honden

Honden lopen tijdens hete zomerdagen meer risico op oververhitting dan normaal. De vacht beschermt je hond tegen zonnestralen, maar de vacht kan de warmte ook moeilijk kwijt. Helaas zijn er toch ieder jaar weer berichten dat honden overlijden aan oververhitting. Wat moet je nou eigenlijk doen om dit te voorkomen?

Verschil tussen een zonnesteek en oververhitting

Zonnesteken kunnen in verschillende gradaties voorkomen. De oorzaak is meestal te veel in de zon verblijven, teveel inspanning en te weinig drinken. Een zonnesteek is het gevolg van oververhitting.

De oorzaak van oververhitting

Honden kunnen niet zweten zoals wij. Een hond moet hijgen om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden en ook via zijn poten kan hij warmte kwijtraken. De hond zweet dus eigenlijk via zijn mond en een beetje via zijn voetzooltjes. Hun vermogen om overtollige warmte af te voeren is hierdoor beperkt.

Symptomen van een oververhitte hond

– Braken;
– Veel hijgen;
– Veel kwijlen;
– Hond voelt warm aan;
– Raakt buiten bewustzijn;
– Blauwe tong;
– Bij meting is de temperatuur van de hond gestegen richting de 40.5-43 graden.

Wat te doen bij een oververhitte hond?

Een oververhitte hond moet zo snel mogelijk worden afgekoeld! Dit kun je het best doen door een natte laken of handdoek over de hond heen te leggen. Het afkoelen moet wel geleidelijk gebeuren, gooi dus niet ijskoud water over de hond heen. Probeer met het natte laken of de natte handdoek de lichaamstemperatuur van de hond onder de 39,5 graden te krijgen. Geef de hond ook kleine slokjes water om te drinken. Bel de dierenarts en ga zo snel mogelijk naar de dierenarts toe, hij kan je verder helpen.

Hoe voorkom ik oververhitting bij mijn hond(en)?

– Laat je hond nooit lange tijden in de zon zitten met warm weer, zeker niet in een auto.
– Zorg altijd dat de hond naar een koelere ruimte kan of een schaduwplek heeft.
– Ga niet fietsen bij hete temperaturen met de hond, dit kan ook nog eens blaren opleveren door het hete asfalt.
– Geen hevige inspanning zoals spelen, apporteren.
– Zorg altijd dat er fris water voor de hond klaarstaat.
– Laat je hond bij warm weer s ‘morgens vroeg en s ‘avonds laat uit. In de middag is het een stuk warmer, laat dan de hond bijvoorbeeld alleen eventjes zijn behoefte doen.
– Spuit de hond lekker nat of laat je viervoeter lekker zwemmen (leer je hond wel eerst om te zwemmen). Let wel op voor stilstaande waters, die bevatten weleens ziektes.
– Je kunt tegenwoordig ook koelmat voor honden kopen. Dit zorgt voor een beetje extra verkoeling, maar de hond kan dan natuurlijk ook niet lange tijd de hete zon in.