5 redenen waarom je puppy niet luistert

5 redenen waarom je puppy niet luistertEen van de meest storende dingen waar je als puppyeigenaar last van kunt hebben is dat je puppy niet naar je luistert.

Dit komt niet door je puppy, want alle puppies kunnen goed luisteren, maar om dit te bereiken is wel de juiste begeleiding en connectie met de baas nodig.

Wanneer je puppy niet naar je luistert, komt het waarschijnlijk door een van de onderstaande punten.

1. Je bent niet leuk genoeg (op dat moment)

Als je puppy niet luistert, met name als hij een jonge hond in de puberteit is, dan ben je waarschijnlijk op dat moment simpel gezegd niet leuk genoeg.

Je puppy heeft misschien wel geleerd dat er een grote beloning is wanneer hij je negeert. Je pup krijgt op deze manier meer tijd om lekker rond te rennen in het gras of heeft om een andere reden meer plezier.

De enige manier om de aandacht van je puppy te krijgen is door interessanter te zijn dan waar hij op dat moment mee bezig is.

2. Je pup heeft meer training nodig

Onze honden willen oprecht alles voor ons doen, maar we moeten wel zorgen dat we hem goed begeleiden om te zorgen dat hij de juiste dingen te doen.

Als je denkt dat jouw puppy niet luistert omdat hij moeilijk of koppig is, bedenk dan bij jezelf dat hij misschien helemaal niet snapt wat hij moet doen.

Puppies moeten alles nog leren, dit is de enige manier om het op te lossen. Ga met je puppy trainen om te bereiken wat je wilt bereiken.

Moet hij leren om te komen wanneer je “Kom hier” roept? Leer dit op een leuke manier aan. Indien je wilt trainen met begeleiding kun je het best een puppycursus volgen en daarna de cursus gehoorzaamheid.

3. Je hond is bang om straf te krijgen

Denk goed na voordat je jouw pup voor zijn wangedrag wilt straffen (gebruik nooit ongepaste vormen van straf).

Wanneer je jouw pup een uur in de wijk achterna hebt gezeten voordat hij bij je kwam is het niet verstandig hem te straffen. Wanneer je jouw pup straft op het moment dat hij bij je komt bestraf je hem eigenlijk voor het komen.

De volgende keer kan hij daardoor de straf met het bij je komen associëren en dat is zeker niet de bedoeling.

4. Je spreekt de verkeerde taal

Lijkt het erop dat je pup je negeert? Misschien komt het door de taalbarrière. Jij spreekt Nederlands en hij spreekt hondentaal. Het gaat niet alleen om de interpretatie van een blaf. Honden letten erg veel op lichaamstaal.

Ze communiceren meestal door houding, beweging, oogcontact, etc. alles zonder ook maar een woord met elkaar te bespreken. De volgende keer wanneer je hond niet luistert, overweeg dan of hij wel begrijpt wat je zegt.

Zie ook punt 2, je hond heeft training nodig om alles te begrijpen.

5. Je timing is verkeerd

Timing kan een probleem zijn wanneer je puppy niet luistert. Wanneer je 2-3 seconde te laat bent kan je pup al weg zijn en “hoort” hij je niet meer omdat hij met andere dingen bezig is.

Daarnaast is timing ook cruciaal bij het aanleren en afleren van bepaalde gewoontes. De pup moet snappen waarvoor hij een beloning krijgt.

Probeer dus goed op te letten en te zorgen dat je timing altijd goed is.

4 Reacties »

 1. jolanda 29 mei 2015 op 14:52 - Reply

  onze pup roxie is een kruising labrador/cockerspaniel/rotweiler ze is nu 12 weken en vind alles interresant

 2. Marga Mulder 11 maart 2018 op 12:06 - Reply

  Als mijn sziszu buiten in de tuin is en ik roep hem wil hij niet komen oflos loopt in het park hij is 1 jaar is op curcus geweest hij snapt alles goed hoe ga ik hier mee om.

 3. Anja 14 mei 2021 op 21:10 - Reply

  Onze pup is 13 weken is lief en luistert wel maar heeft van die bijt uurtjes en druk zijn en speelt nergens mee en luistert totaal nergens naar.gaat als een dolle tekeer en doet zijn eigen zin…explosie gedrag…wat kan je hier aan doen mvg

 4. jolanda 19 juni 2021 op 10:16 - Reply

  ik heb een shih tzu van 5 jaar , maar heb nu ook een pup van 12 weken in huis van het zelfde ras , maar ik ben bang dat de oudere hond HEM , niet accepteerd , wat kan ik hier toch nog iets aan doen ???

Laat een reactie achter »