Dierendag

Dierendag - Hond op het strandVandaag is het Werelddierendag! Over de hele wereld wordt er extra aandacht besteed aan dieren van alle formaten. Honden krijgen vaak een lekkere snack, een extra lange wandeling of worden op deze dag extra goed verzorgd. Zo kun je bijvoorbeeld lekker met de hond gaan wandelen op het strand. Vanaf 1 oktober mogen honden namelijk ook weer overdag op het strand komen. Je kunt ook je hond andere dieren laten zien door samen naar de dierentuin te gaan.

Geschiedenis Werelddierendag

De datum van dierendag gaat terug naar de feestdag van Franciscus van Assisi (4 oktober). Hij bekommerde zich om het lot van melaatsen, zwervers en andere armen, maar ook van planten en dieren. Volgens de legende kon hij met dieren praten.

Eerste dierendag

Ilse Winter uit Brno in Tsjechië schreef in mei 1927 een brief, waarin ze voorstelde om één dag per jaar speciaal aan de dieren te denken, naar Margaret Ford in Londen. Ford was voorzitster van de wereldvereniging van de dierenbescherming. Zij vond het een prachtig idee en de beide dames kwamen overeen dat de feestdag, waarop de Katholieke Kerk Franciscus steeds herdenkt een goede datum voor zo’n dierendag zou zijn. Tijdens een internationaal congres van verenigingen voor de bescherming van dieren in 1929 in Wenen werd 4 oktober uitgeroepen tot Werelddierendag. De eerste dierendag was op 4 oktober 1930. In Nederland werden er op die dag beschouwende artikelen geplaatst in kranten over de verhoudingen tussen mens en dier.

Publiciteit Werelddierendag

Vanaf de jaren zestig is men deze datum steeds meer aan gaan grijpen voor de promotie van het dierenrechtenactivisme. Ook ging men meer en meer activiteiten ontwikkelen om met name bij kinderen dit onderwerp onder de aandacht te brengen.

Ook de commercie rondom dierendag is aanzienlijk gegroeid. Zo vestigde de CPNB in 2000 de aandacht op de kinderboekenweek (met als thema “dier”) door allerlei acties met dieren (zoals huisdierkeuringen en een gratis dierenartsspreekuur) in bibliotheken te organiseren.

Op basisscholen wordt op 4 oktober ook aandacht besteed aan dierendag. Op sommige scholen nemen kinderen een huisdier of knuffel mee naar school.

De Geschiedenis van Werelddierendag op deze pagina is overgenomen van: Wikipedia – ©2010

Laat een reactie achter »