Feestdagen en Jaargetijden

Rotjes, strijkers en duizendklappers. De weken voorafgaand aan het nieuwe jaar is voor veel huisdieren een kwelling. Dit is voor baas en hond heel vervelend.

Vuurwerkangst kan zich uiten door angstig zijn, trillen, wegkruipen, janken, blaffen, niet meer naar buiten durven, niet willen eten, opeens weer onzindelijk worden en soms raakt een hond in totale paniek.

Lees verder →

De meeste honden vinden sneeuw geweldig! Ze rennen graag rond in de sneeuw of achter een sneeuwbal aan. De sneeuw heeft echter ook nadelen.

IJsballetjes tussen de voetkussentjes

Hondenpoten beschermen in de winterDe sneeuw kan zich omtoveren in ijsballetjes in de haartjes tussen de voetkussentjes van de hond. Vooral langharige honden hebben hier last van.

Doordat de lichaamstemperatuur van de hond hoog is, smelt de sneeuw waarin hij loopt. Na verloop van tijd bevriest dit weer, waardoor er ijsballen tussen de tenen ontstaan. Lopen wordt voor de hond pijnlijk en het verwijderen is op dat moment erg lastig omdat een ijsbal keihard is. Probeer dit ten alle tijden te voorkomen.
Lees verder →

Oververhitting bij hondenHonden lopen tijdens hete zomerdagen meer risico op oververhitting dan normaal. De vacht beschermt je hond tegen zonnestralen, maar de vacht kan de warmte ook moeilijk kwijt. Helaas zijn er toch ieder jaar weer berichten dat honden overlijden aan oververhitting. Wat moet je nou eigenlijk doen om dit te voorkomen?

Verschil tussen een zonnesteek en oververhitting

Zonnesteken kunnen in verschillende gradaties voorkomen. De oorzaak is meestal te veel in de zon verblijven, teveel inspanning en te weinig drinken. Een zonnesteek is het gevolg van oververhitting. Lees verder →

Zomertips voor je hondWanneer het weer warmer wordt breng je al gauw veel tijd buiten door samen met de hond. De zon brengt echter wel gevaren met zich mee en een hond is zich daar niet van bewust.

Zonnen

Je hond kan het heerlijk vinden om in de zon te liggen, maar let er wel op dat hij niet oververhit of verbrandt raakt, de hond kan een zonnesteek oplopen als hij te lang in de zon blijft liggen. Leg de hond op het heetst van de dag in de schaduw of zorg dat de hond binnen blijft. Zorg er altijd voor dat je hond met warm weer gelegenheid heeft tot een plek met schaduw. Sommige honden vinden het ook heerlijk om op een koelmat te liggen.
Lees verder →

Hond en kerstDe gezellige kersttijd breekt weer aan. Een tijd van de kerstboom, kaarsen en andere versieringen. Als u een huisdier heeft moet u daarmee rekening houden.

Kerstboom

Dennennaalden, taxus, hulst en de kerstroos zijn allemaal giftig, niet alleen voor de hond, maar ook voor de mens. Zet dus nooit een etens- of drinkensbak van de hond onder de kerstboom.

De ziekteverschijnselen bij vergiftiging zijn braken, diarree, maar het kan ook tot verlammingsverschijnselen en zelfs tot de dood leiden. Lees verder →

SinterklaasSinterklaas is weer aangekomen in ons land en met hem komt ook het snoepgoed mee.

December is de maand van schoentjes zetten en lekkernijen. Het is belangrijk dat je weet dat chocolade giftig is voor een hond. Chocolade bevat theobromine, een stof die het centraal zenuwstelsel en de hartspier overmatig stimuleert.

Er zijn verschillende types chocolades en deze bevatten verschillende hoeveelheden van deze stoffen. Melkchocolade is het minst giftig en pure chocolade is het meest giftig (met mogelijk een dodelijk afloop).

De klachten die de hond krijgt is afhankelijk van zijn gewicht, de hoeveelheid en het type die hij heeft opgegeten.
Lees verder →