Hoe voed ik mijn Chihuahua puppy op

Chihuahua opvoedenDe Chihuahua is het kleinste hondenras ter wereld en draagt de naam van de grootste staat van de Mexicaanse Republiek – Chihuahua.

Er zijn zowel langharige als kortharige Chihuahua’s. De langharige Chihuahua moet regelmatig worden doorgekamd.

De reutjes en teefjes zijn ongeveer 20 cm groot en het ideale gewicht is tussen de 1,5 en 3 kg.

De Chihuahua is een zelfbewust, levendig, leergierig, intelligent, temperamentvol en nieuwsgierig, maar ook aanhankelijk.

Onderschat de Chihuahua niet

Al is hij klein, je moet hem niet onderschatten. Een goed gebouwde Chihuahua kan meer aan dan je denkt, hij zal graag mee gaan op flinke wandelingen en houdt dit goed vol.

Verder is hij waaks en niet bang uitgevallen. Hij is zeer gesteld op zijn baasje en andere gezinsleden, maar kan tegenover vreemde afstandelijk zijn.

Populariteit Chihuahua

De laatste jaren is de Chihuahua in populariteit gestegen. Bij de aanschaf van de Chihuahua moet je je goed laten informeren.

Hij is aanhankelijk en heeft dus veel aandacht nodig. De opvoeding wordt wel eens vergeten.

Opvoeding Chihuahua

Het is belangrijk dat je de Chihuahua van pups af aan de juiste opvoeding geeft om te voorkomen dat het een bang, agressief en ongelukkig hondje wordt.

Voor een pup is het niet goed om van hand tot hand te gaan, dit is voor hem verwarrend. Het kleine hondje is gevoelig voor stress, je moet het van jongs af aan goed aanpakken om een lieve sociale hond te krijgen.

Zeker in het begin heeft een Chihuahua een consequente baas nodig die hem beloont voor goed gedrag. Een Chihuahua is gevoelig voor de stem, met een zware boze stem straffen werkt averechts.

Socialisatie is belangrijk voor iedere hond, zo ook bij de Chihuahua. Door hun natuurlijke achterdocht voor vreemden, is het belangrijk dat hij aan verschillende ‘vreemde’ mensen gewend raakt. Neem hem dus regelmatig mee.

De wereld van de Chihuahua

In het e-book “De Wereld van de Chihuahua” staat het hele proces van de Chihuahua opvoeding van pup tot volwassen hond.

Naast de opvoeding van de pup komt ook trainen, voorkomen van gedragsproblemen, verzorging en gezondheid aan de orde. Wil je hulp bij de opvoeding van je Chihuahua, wellicht kan het e-book “De Wereld van de Chihuahua” je hierbij helpen.

Trainingsboek Chihuahua

5 Reacties »

 1. Mariell 25 augustus 2012 op 01:32 - Reply

  Ik heb een chihuahua pup van 15 weken en die is totaal niet aanhankelijk eerder afstandelijk! Ze is wel een vrolijke pup en speelt super met een andere chihuahua en een kat! Ook eet ze haar eigen ontlasting.. Komt dit nog goed want wil wel graag dat ze bij me wil komen en niet tot een meter afstand..

 2. Chantal 10 juli 2015 op 18:02 - Reply

  Mijn chihuahua is heel erg vals naar andere mannelijke hondjes het maakt niet uit welke groten. Zelf is hij ook een mannetje van bijna 4 jaar oud ik heb hem sinds hij een jaar is. Hij is nog niet gecastreerd omdat de dierenarts het niet wilt hun zeggen dat het angst is en erger wordt als ik hem laat helpen. Maar ik wil er wel graag vanaf, het maakt niet uit als die aan de lijn is of los loopt hij blijft ze aanvallen. Heeft u misschien een tip hoe ik dit kan oplossen?

  Groetjes Chantal

 3. Corin 5 november 2016 op 21:39 - Reply

  Ik heb een chihuahua pup van ruim 3 maanden en we zijn er vrijwel zeker van dat ze doof is.. alle opvoedtips zijn dus niet op haar van toepassing. Dus hoe voed ik dan mijn Chihuahua pup op??

 4. Polly riemens 16 februari 2018 op 14:51 - Reply

  Een dove hond kan je opvoeden met handgebaren ons hondje was niet doof maar wist percies wat ik bedoelde en veel geduld als hij moet zitten druk je hem voorzichtig naar beneden je moet hierzelf voor gaan zitten en belonen als hij moet komen maak je oogcontact en maak een gebaar met je hand als hij dat gedaan heeft dan klap je blij

 5. yvonne 30 oktober 2021 op 16:19 - Reply

  Ik heb een miniatuurchihuahua een teefje ze is nu bijna 6 mnd, het is erg bang voor andere honden, en bibberd als iemand ze wil aanraken.Verder is ze heel lief en aanhankelijk maar heel moeilijk mee te wandelen. Wat kan ik doen?

Laat een reactie achter »