Hond en vuurwerk

Hond en vuurwerkRotjes, strijkers en duizendklappers. De weken voorafgaand aan het nieuwe jaar is voor veel huisdieren een kwelling. Dit is voor baas en hond heel vervelend.

Vuurwerkangst kan zich uiten door angstig zijn, trillen, wegkruipen, janken, blaffen, niet meer naar buiten durven, niet willen eten, opeens weer onzindelijk worden en soms raakt een hond in totale paniek.

Dit laatste gedrag is voor eigenaren geen pretje en vaak de reden om bij de dierenarts een kalmeringstabletje te halen. Het effect van een kalmeringstablet is echter onvoorspelbaar. De ene hond blijft alert, de andere hond slaapt de hele dag. Over het algemeen werken de kalmeringstabletten versuffend.

Er zijn tegenwoordig verschillende methodes om honden met vuurwerkangst te helpen:

Thundershirt

De nieuwste oplossing is het Thundershirt. Het principe van het Thundershirt is gebaseerd op het inbakeren van kinderen zoals dat vroeger gebeurde. Honden die in bepaalde situaties onrustig en angstig worden, hebben baat bij de constante druk van de strakke stof van het Thundershirt. Het heeft volgens de producent een kalmerend effect. Vaak werkt het al bij de eerste keer. Een bijkomend voordeel is dat de hond medicijn vrij is.

Clomicalm-tablet

Een andere methode is de Clomicalm-tablet, waarmee enige weken voor Oud en Nieuw begonnen wordt. Deze tabletten nemen het angstgevoel bij de hond weg.

DAP-Verdamper

Een ander middel dat op de markt is, is een DAP-verdamper. Deze verdamper bevat een synthetische vorm van het natuurlijke hondenferonoom. Een feronoom is een natuurlijke stof welke door de hond wordt uitgescheiden om andere honden gerust te stellen. Hierdoor verdwijnen stress en angst. Deze feronomen kunnen alleen door soortgenoten worden waargenomen en hebben dus geen invloed op de mens.

Vanaf 2 à 3 weken voor Oud en Nieuw moet de DAP-verdamper in een stopcontact worden geplaatst in de ruimte waar de hond het meeste aanwezig is en slaapt. De verdamper blijft in het stopcontact zitten tot ongeveer 1 week na Oud en Nieuw of tot deze leeg is.

Tips voor de Oudjaarsavond

• Negeer zoveel mogelijk de angst van uw hond, geeft u hem aandacht dan beloont u zijn verkeerde gedrag.
• Blijf zelf rustig en doe net alsof het lawaai en de flitsen normaal is.
• Laat hem op zijn eigen vertrouwde plaats liggen.
• Houdt de gordijnen dicht en het licht aan en zet eventueel de TV (waar geen vuurwerk op is) of muziek aan.
• Laat de hond alleen maar aangelijnd uit.

Laat een reactie achter »