Hondengedrag

Puppy’s en jonge honden kunnen onstuimig en speels zijn. Het energielevel lijkt soms eindeloos te zijn.

Hoe leuk je puppy of jonge hond dan ook is, misschien stel je jezelf de volgende vraag “Wanneer wordt mijn puppy rustiger?”

Er is geen antwoord die van toepassing is op alle honden. Wel is het zo dat de meeste honden worden kalmer na het bereiken van hun volwassenheid. Er zijn echter ook veel honden die gespannen blijven tot op hoge leeftijd.

Het kalmer worden van de hond heeft met veel factoren te maken, zoals leeftijd, temperament, ras, niveau van trainen en de omgevingsfactoren.

In dit artikel vertel ik je meer over puppy energie en hoe je jouw hond rustiger kunt krijgen.

Lees verder →

jack russel pupIs jouw hond ook altijd blij als je thuiskomt? Een van de leukste eigenschappen van een hond is dat hij altijd vrolijk is als je weer thuiskomt van het werk of andere bezigheden.

Blaffen, kroelen, een speeltje in de bek pakken, rondjes om je heen rennen of tegen je opspringen kan de hond allemaal doen als je weer thuiskomt. Dit is natuurlijk leuk voor jou en je hond, maar het kan ook te ver gaan en hinderlijk worden.
Lees verder →

hyperactieve hondHyperactiviteit onder honden is een probleem met veel mogelijke redenen en oplossingen. Hier staan een paar eenvoudige technieken die je kunt proberen om je onstuimige hond te kalmeren:

Geef je hond iets te doen!

De hond een taak geven waarop hij zich kan concentreren kan enorm helpen. Hyperactiviteit kan komen omdat de hond psychologisch niet genoeg gestimuleerd wordt.

Door de hond een taak te geven, zorg je dat de hond zijn hyperactieve energie elders voor gebruikt. Deze taak moet een duidelijk begin en een eind hebben en zou nooit vervangen mogen worden voor lichamelijke oefeningen.
Lees verder →

blaffende hondAlarm / Waarschuwing

Dit is een blaf die sommige eigenaars stimuleren. Ze willen dat hun hond blaft om hen te waarschuwen voor de aanwezigheid van gevaar of een verdachte vreemdeling.

Een waarschuwende blaf zal sneller achter elkaar komen als de indringer dichterbij komt. We moeten in staat zijn om de waarschuwende blaf te onderscheiden van een blaf als gevolg van angst. Lees verder →

Honden kunnen om verschillende redenen agressief worden. In dit artikel staat een overzicht met redenen en hoe je kunt voorkomen gebeten te worden:
• Dominant gedrag: De hond denkt dat hij de baas is in huis en reageert hierdoor agressief op bepaalde situaties met een familielid.
• Medicatie
• Medische aandoening: bijv. epilepsie.
• Angstagressie: De hond vecht uit angst. Dit is te herkennen doordat de hond tijdens het bijten en grommen een angstpositie aanneemt (staart tussen de benen).
Lees verder →

Eet je hond ontlasting op? Toekijken hoe je hond ontlasting eet is walgelijk. Zo is ook de gedachte van de bacteriën die zich verspreiden op alles waar de hond aan likt nadat hij ontlasting heeft gegeten.

Sommige mensen realiseren zich niet dat er dodelijke bacteriën in kunnen zitten. Bedenk goed wat er kan gebeuren nadat je hond ontlasting heeft gegeten. Wat doet de hond met zijn vieze tong? Geeft de hond je een lik?

Wat als de hond eten pakt van je bord? Je bord zit dan onder de bacteriën. Als je het bord niet goed schoonmaakt dan kun je ook de bacteriën die jouw hond heeft meegenomen binnen krijgen.
Lees verder →