Puppy Gezondheid en Medisch

Bijna alle puppy’s krijgen weleens de hik, dit is in bijna alle gevallen onschuldig. De hik is een gevolg van de groei.

Bij de hik trekt het middenrif krampachtig samen en beweegt vervolgens naar beneden. Het middenrif staat bij een snelgroeiende pup bloot aan rek, prikkeling is het gevolg en hierdoor ontstaat de hik.

Puppy’s schrokken vaak bij het eten, dit is ook een veroorzaker van de hik, maar soms is er ook helemaal geen goede reden te verzinnen waarom een pup de hik heeft. In de meeste gevallen heeft het er in ieder geval mee te maken dat de pup te veel lucht in zijn of haar slokdarm heeft.

De hik kan op verschillende momenten komen, maar meestal krijgen puppy’s de hik na het spelen, druk bezig zijn, drinken of eten en soms ook na het slapen. De hik gaat vanzelf over en is niet iets waar je je heel druk over hoeft te maken.

Lees verder →

Goede voeding is niet het enige wat noodzakelijk is om je hond gezond te houden. Je hond moet ook altijd de mogelijkheid hebben om dagelijks voldoende water te drinken.

Water is net als bij de mens ontzettend belangrijk om gezond te blijven. Zonder water zal je hond niet meer in staat zijn om goed te kunnen functioneren. Je hond zal zelfs uitdrogen.

Zorg dus altijd dat je dagelijks voldoende water ter beschikking stelt aan je hond naast het eten dat je hem geeft.

Vergeet niet om de waterbak te vullen wanneer het water op is en let zeker op met warme zonnige dagen of je hond altijd de gelegenheid heeft om voldoende water te drinken. Lees verder →

Gezondheidsproblemen puppyPuppies kunnen net als oudere honden een aantal specifieke gezondheidsproblemen krijgen. Bij puppies kun je echter het meeste voorkomen en bij oudere honden hebben de klachten voornamelijk te maken met de ouderdom.

In dit artikelen behandelen we een aantal veel voorkomende gezondheidsproblemen voor puppies.

Botbreuken

De botten van een pup worden terwijl hij ouder wordt telkens sterker, maar ze zijn op dit moment nog te zwak om een hele harde val op te vangen. Lees verder →

Geef je pup voldoende rustHet is belangrijk dat je de pup altijd voldoende rust geeft na het eten, dit geldt ook voor volwassen honden. Met een volle maag is het niet verstandig om de hond te laten rennen en spelen, dit kan namelijk een maagtorsie veroorzaken.

Bij een maagtorsie komen er abnormale hoeveelheden gas in de maag, waardoor de maag uitzet. Dit kan samen gaan met het draaien van de maag. Lees verder →

Overgewicht hondPuppies en volwassen honden kunnen overgewicht ontwikkelen door een verkeerde voeding en/of te weinig beweging. De meest voor de hand liggende oorzaak is dat ze te weinig beweging krijgen en te veel snacks en voer, maar er zijn nog meer oorzaken waarom honden dik kunnen worden.

Na een castratie of sterilisatie kan een hond ook dikker worden, dit komt omdat de hormonen van de hond veranderden en hij daardoor minder energie heeft, dus minder beweegt. Lees verder →

Beweging PuppyBeweging is erg belangrijk voor je pup. Het ontwikkelt de spieren en zorgt voor een gezond gewrichts- en bottenstelsel. Maar teveel beweging is juist niet goed voor een pup. Dat kan dan weer negatief effect hebben.

Honden jonger dan een jaar groeien snel en constant. Om de veranderingen in het lichaam niet in de weg te zitten is het belangrijk om teveel beweging te voorkomen. Ga bijvoorbeeld niet fietsen met je hond voordat hij een jaar of ouder is. Lees verder →