Mijn puppy springt op de bank

Puppy op de bankOp een gegeven moment zal iedere puppy proberen op de bank te klimmen. Op het begin is het schattig en kijk je even de andere kant op, maar naarmate de tijd vordert wordt het telkens minder leuk en kan de pup ook de bank kapot maken omdat hij er telkens op springt. Omdat je te lang gewacht hebt is het haast onmogelijk geworden om je puppy van de bank af te krijgen.

Zorg ervoor dat dit niet bij jouw hond gebeurt. Wees streng en consequent. Begin van pup af aan met het verbieden van het springen op de banken en stoelen. Indien je het niet erg vindt dat je hond op de bank springt, zorg er dan voor dat het wel onder jou voorwaarden is.

Wees consequent

Als je puppy op de bank springt, haal hem dan meteen van de bank af en leg hem op een ander plekje. De pup zal dit meerdere malen opnieuw proberen, maar geef niet op. Blijf het keer op keer volhouden. Het zal even duren voor de pup het leert, maar uiteindelijk begrijpt hij dat de stoelen en banken verboden gebied is.

Wat als ik even niet kan opletten?

Het is natuurlijk altijd mogelijk dat je even niet op de pup kan letten. Dit is natuurlijk een perfect moment voor de pup om op de bank te springen zonder commentaar. Voorkom dit door te zorgen dat het op de bank niet comfortabel genoeg voor hem is. Dit kan door middel van een groot voorwerp op de bank te leggen, denk bijvoorbeeld aan een wasmand of iets dergelijks.

Als de pup alleen thuis is

Wanneer je puppy alleen thuis is kun je hem onmogelijk controleren. Als je weggaat kun je het beste de pup in een kleine ruimte achterlaten (bijvoorbeeld de gang/hal) of in een bench stoppen. Zo kan de puppy niet bij de stoelen en banken komen.

Waarom mag de pup niet op de bank?

Of de pup op de bank mag of niet dat is natuurlijk je eigen beslissing, maar enkele redenen om je puppy niet op de bank te laten zijn:
– De bank/stoelen blijven netjes;
– De puppy leert dat er regels zijn;
– De pup springt niet op je als je op de bank zit;
– De hond ziet de bank niet als zijn bank waardoor er weer andere problemen kunnen ontstaan.

Wil je de pup dus niet op de stoelen of banken hebben wees dan consequent tijdens het opvoeden.

5 Reacties »

 1. Liliane Bosmans 26 juli 2011 op 15:06 - Reply

  ik heb altijd honden gehad ,en ze mochten steeds op de bank ,en er heeft nog nooit een hond mijn zetels kapot gemaakt ,en ik heb 4 hondjes !!!!! mijn hondjes wil ik bij mij hebben en dat ik die kan strelen gr.Liliane

 2. Maikel 26 juli 2011 op 16:18 - Reply

  Het is niet voor iedereen een probleem dat de hond op de bank zit, springt, ligt. Het is dan ook leuk om te horen dat het ook goed kan gaan, wat tenslotte ook kan, bedankt hiervoor Liliane.

  Over het algemeen gaat de bank niet snel kapot (ligt er ook aan wat voor bank), maar het is wel degelijk mogelijk. Als je een bijvoorbeeld een grote onstuimige hond hebt van 40kg die zijn nagels in de bank zet, gaat het eerder kapot dan wanneer een klein hondje van 10kg dit doet.

  Genoeg mensen vinden het echter al niet leuk als de hond krassen op de bank maakt, daarom kun je de hond het best afleren om op de bank te springen als de hond nog jong is.

  Gr, Maikel

  • Petra 12 november 2011 op 13:10 - Reply

   Ik heb 3 grote honden en ,n kleintje. Slechts 1 daarvan heb ik als pup de rest is herplaatser.
   Ook ik vind het geen probleem dat ,n hond op de bank ligt, integendeel, ik heb er zelfs een grotere 4persoons voor aangeschaft zodat we er allemaal gezellig opkunnen.
   Er ligt een plaid op zodat bezoek niet in de hondenharen hoeft te zitten.
   Ik heb ze nooit geleerd om er op commando op of af te gaan maar ik hoef alleen maar te kijken of iets te zeggen als ”schuif,s op” om te kunnen zitten.
   Zo kan ,t ook…

 3. patricia 15 april 2012 op 12:55 - Reply

  onze pup mocht op de bank..had er geen probleem mee.totdat ik visite kreeg en hij de mensen de thee uit de handen sprong…..hoe ga ik dit nu aanpakken?helemaal niet..of alleen als ik t toelaat? lijkt me ook erg onduidelijk..of niet?

  • Maikel 21 april 2012 op 23:15 - Reply

   Dit hoeft niet per se onduidelijk te zijn, maar de pup moet nu eerst leren dat hij er niet meer op mag wanneer hij zelf wilt.

   Zodra hij dit niet meer doet zou je een commando kunnen geven, zodat hij weet wanneer hij wel op de bank mag.

Laat een reactie achter »