Puppies met de hik

puppy met de hikBijna alle puppies krijgen weleens de hik, dit is in bijna alle gevallen onschuldig. De hik is een gevolg van de groei.

Bij de hik trekt het middenrif krampachtig samen en beweegt vervolgens naar beneden. Het middenrif staat bij een snelgroeiende pup bloot aan rek, prikkeling is het gevolg en hierdoor ontstaat de hik.

Puppies schrokken vaak bij het eten, dit is ook een veroorzaker van de hik, maar soms is er ook helemaal geen goede reden te verzinnen waarom de pup de hik heeft. In de meeste gevallen heeft het er in ieder geval mee te maken dat de pup te veel lucht in zijn/haar slokdarm heeft.

De hik kan op verschillende momenten komen, maar meestal krijgen puppies de hik na het spelen, druk bezig zijn, drinken of eten en soms ook na het slapen. De hik gaat vanzelf over en is niet iets waar je je heel druk over hoeft te maken.

Wanneer is het hikken niet goed?

Wanneer het hikken erg vaak voorkomt of langdurig aanhoudt, kan het zijn dat de hond ook allergisch is voor een bepaald voedselelement. Een bezoek aan de dierenarts voor een onderzoek is dan aan te raden.

3 Reacties »

 1. evelien de glee 6 maart 2012 op 12:52 - Reply

  Hallo heb sinds een paar dagen een puppy en heeft de hik,nu maak ik me wat zorgen,komt dat door de groei of waar kan het anders aan liggen

 2. Anoniempje 21 juli 2017 op 14:07 - Reply

  Mijn puppy een chihuahua van 12 weken heeft dnooit de hik gehad gisteren hadden ie een paar minuten lang geschokt ik wasmachine heel erg gestresd maar ondertussen deed ie wel normaal maar nu deed ie het weer en eerder heeft ie het nooit gedaan

 3. lyda 23 augustus 2020 op 09:14 - Reply

  mijn puppy heeft veel de hik hij kokals er bij
  wat kan ik daar aan doen

Laat een reactie achter »