Puppy bijten afleren

Puppy bijten aflerenWil jij je puppy bijten afleren? Het afleren van het bijten van een pup kan voor ons hondenliefhebbers een echte uitdaging zijn.

In het begin is het misschien leuk en grappig wanneer een puppy zeven of acht weken oud is, maar het is niet meer zo leuk als je pup drie of vier maanden oud is en met de dag groter wordt. Het is dus belangrijk dat je je puppy afleert om te bijten.

De ene pup zal vaker bijten dan een andere pup en het is afhankelijk van jouw gedrag of dit zo blijft. Wanneer je een puppy bijten wilt afleren zal je consequent moeten zijn.

In dit artikel zal ik je uitleggen hoe je het bijten kunt afleren, maar laten we eerst kijken naar hoe het komt dat puppies hun tanden overal in willen zetten.

Waarom bijten puppies eigenlijk?

Puppies moeten alles nog ontdekken en besteden daardoor een hoop tijd aan het onderzoeken van onbekende voorwerpen. Er wordt verder natuurlijk ook veel gespeeld met nestgenoten.

Een puppy gebruikt bij al deze normale activiteiten zijn mond en dus ook zijn scherpe puppytanden. Dit is normaal en komt omdat dit de enige manier is waarop een pup iets kan vastpakken, voelen en onderzoeken. Een puppy heeft tenslotte geen handen om dit mee te doen.

Tijdens het spelen met andere puppies laten ze aan elkaar wel weten wanneer er te hard gebeten wordt. Een puppy zal dan gaan piepen en stoppen met spelen omdat hij of zij het niet meer leuk vindt. Wanneer een puppy erg hard bijt tijdens het drinken bij de moeder zal ze ook weglopen omdat ze hier niet van gediend is.

Wanneer puppies met mensen spelen komt het ook vaak voor dat ze bijten en kauwen op handen, ledematen en kleding. Dit gedrag hoort dus bij het spel van je pup. Zo heeft hij het ook in het nest gedaan.

Een andere reden waarom je pup ook wil bijten is wanneer de tanden van de pup beginnen te wisselen. Je puppy heeft dan veel behoefte om op van alles te kauwen. Zorg dus dat je ook genoeg hondenspeeltjes in huis hebt waar hij wel op mag kauwen.

Hoe leer je een puppy bijten af?

De huid van de mens is natuurlijk heel anders dan de huid van een hond. Bij ons mensen zal het ook sneller pijn doen wanneer een puppy bijt dan wanneer hij het bij zijn nestgenoten doet.

Wanneer je het bijten van een puppy wilt afleren moet je duidelijk je grenzen gaan aangeven, net zoals de nestgenoten van je pup het deden.

Het is verstandig om zo vroeg mogelijk te beginnen om het bijten van je puppy af te leren. Er zijn verschillende manieren waarop je de pup het bijten kunt afleren. Hieronder kun je twee van deze methodes lezen.

Methode 1: Laat je puppy weten dat het pijn doet

De populairste methode om het bijten af te leren is om de pup te laten weten dat het pijn doet als hij je bijt.

Op het moment dat je pup tijdens het spelen te hard bijt, kun je het best stoppen met spelen en hem of haar negeren. Het is eventueel ook nog een optie om “auw” te roepen wanneer de pup te hard bijt, om vervolgens weg te lopen en de pup te negeren.

Je kunt de pup negeren door rustig weg te lopen waar je aan het spelen was en met je rug naar de pup toe te gaan zitten. Negeer je puppy compleet, geef dus ook geen negatieve aandacht, en houdt dit een aantal minuten vol (bijvoorbeeld 5 minuten).

Na de 5 minuten kun je het opnieuw proberen en weer met de hond gaan spelen. Bijt de pup tijdens het spelen weer te hard, dan moet je gewoon weer precies hetzelfde doen.

In het begin kan het zijn dat de hond het nog niet helemaal begrijpt, hij dacht tenslotte dat hij niets verkeerd deed en gewoon leuk aan het spelen was, maar na een aantal keer zal de pup het door beginnen te krijgen en snappen dat het komt omdat hij te hard bijt.

Zodra hij het door heeft zal hij zachter bijten om te voorkomen dat je ophoudt met spelen, dit is tenslotte veel leuker dan genegeerd worden.

Wil je dat de pup helemaal nooit meer in je handen bijt, dan kun je iedere keer stoppen wanneer je pup in je handen bijt (ook al doet hij het zacht).

Methode 2: Wissel je hand voor een speeltje of bot

Wanneer je er vroeg bij bent kun je al vlot het bijtgedrag van je puppy corrigeren. Je kunt dit doen door je handen of iets anders waar de pup niet in mag bijten om te ruilen voor een speeltje.

Ideaal zou zijn als je voordat de pup je bijt je snel genoeg bent om een speeltje ervoor te houden zodat de pup het speeltje pakt. Je kunt vervolgens leuk samen spelen om het goede gedrag te belonen.

Zodra je puppy wel in je handen bijt kun je het best duidelijk “Nee” zeggen en je vingers vervangen voor een speeltje. Je kunt overigens de “nee” natuurlijk ook vervangen voor een ander woordje die je wilt gebruiken om de hond te corrigeren.

Voor jonge puppies is dit vaak het enige wat je hoeft te doen om dit gedrag af te leren.

Conclusie

Het is normaal gedrag dat puppies bijten. Het is de enige manier waarop ze dingen kunnen voelen en ontdekken en het wordt in het nest door iedereen gedaan. Er worden echter in het nest ook al grenzen gesteld. Gaat een pup te ver, dan zal er gestopt worden met spelen.

Wij als eigenaren moeten de pup aanleren wat onze grenzen zijn. Mag de pup wel in je handen bijten zolang het geen pijn doet of mag de pup helemaal niet in je handen bijten? Je moet dit zelf bepalen en om de pup het juiste gedrag aan te leren is het ook belangrijk dat je consequent bent.

13 Reacties »

 1. Josephine 19 juli 2015 op 12:28 - Reply

  dit zijn wel goede manieren om het bijten af te leren, maar wat doe je als je hem negeert en hij blijft bijten ook als je wegloopt?

 2. sharon 25 december 2015 op 09:50 - Reply

  Wat als hij blijft bijten in voeten tijdens negeren? Als ik wegloop blijft hij tussen voeten al bijtend in tenen meelopen.

 3. Noortje 2 januari 2016 op 08:27 - Reply

  Negeren en stoppen met spelen werkt bij ons heel goed. Is onze pup nog te enthousiast en bijt verder dan gebruik ik een opgerolde krant en geef een tikje op de achterkant zeg daarbij “foei”.
  Dit werkt bij ons heel goed als onze pup op ontdekking is. Hij beet in het begin echt in ALLES.

 4. liesje 11 maart 2016 op 03:35 - Reply

  ik word zo gek van het bijten van mijn pup
  dat ik echt alles wil proberen om haar het bijten af te leren want het doet ook nog eens hartstikke zeer daarbij heb ik een kind van 7 dat regelmatig staat te huilen omdat
  onze pup hem is aan het bijten, maar ook mijn pup blijft doorgaan met bijten en
  loopt bijtend in onze voeten mee, en als ik
  haar een tikje op haar kont geef dan blijft
  ze alleen maar doorgaan of gaat zelfs nog harder bijten, en ik zie en merk dat ze zich van geen enkel kwaad bewust is en ze is tussen al dat bijten door echt een ontzettend lieve puppy.

 5. ankie 18 mei 2016 op 12:46 - Reply

  Als mijn pup na correctie doorgaat met iets wat ik echt niet wil, gaat hij in een doos met een handdoek erover. Ik negeer het piepen of blaffen. Ik doe dit allemaal zwijgend. Hij heeft al aardig door dat gewenst gedrag iets fijns oplevert, een knuffe,.aaien of een klein stukje pensstaafje en natuurlijk zeg ik dat hij braaf is.Ongewenst gedrag, levert ( korte) afzondering op.
  Het werkt bij Poekie erg goed.

 6. Riny 21 augustus 2016 op 14:19 - Reply

  Hij blijft het doen! Nu 2 jaar oud!

 7. Barbera 30 augustus 2016 op 19:59 - Reply

  Ik merk dat het bij mijn pup van 10 weken ook duidelijk een aangeven is dat ze wat wil of moet. Ze heeft honger en ze houdt pas op met bijten als ik na de brokjes ook wat melk geef (Geitenmelk met een ei erdoor) of wat yoghurt, of ze geeft er mee aan dat ze eruit moet. Als ik een wijsvinger of duim in haar mond stop als ze bijterig is begint ze onmiddelijk te sabbelen, nog zuigbehoefte.

 8. Dhuyvetter dally 23 februari 2017 op 10:36 - Reply

  Mijn pups bijten elkaar…… Wanneer moet ik ingrijpen , wanneer wordt spelen agressie?

 9. Pia 5 mei 2017 op 10:10 - Reply

  Mijn pup 10 weken dominant en zelfs agressief naar mijn oudere hond hij blijft haar bijten, blijven corrigeren helpt niet wat kan ik hier aan doen

 10. denise 22 mei 2017 op 17:13 - Reply

  chapau voor de mooie site
  ben blij met je eenvoudige uitleg
  en probeer vanaf morgen u goede raad te volgen ,heeft speciale speeltjes om op te bijten maar toch ,en ook als ik ga wandelen bijt hij constant op zijn ketting die is wel sterk hoor maar ik wil hem dat ook afleren is drie maanden oud en is een mix van goldenretriever zijn mama en een border collie
  dank u doe zo verder zeer nuttige tips
  danke
  denise en toby de pup

 11. Troiano 20 augustus 2017 op 21:29 - Reply

  Ik doe mijn puppy voor het bijten even ij de benz

 12. marc 5 oktober 2020 op 11:39 - Reply

  dan ben ik blind al goed bezig . als de hond bij me zit wil hij net als andere honden bijten in kleding handen en je ook mijn neus moet eraan geloven . 2 vesten stuk die liggen nu in zijn bench . vertoond hij weer bijt gedrag dan stop ik hem een oude handdoek in de mond . voorlopig werkt het tijdelijk omdat hij weleens terug valt in zijn gedrag . en zijn tanden wissel komt er ook aan . dus ik moet volhouden . komt vast wel goed .

 13. Gerda 26 juli 2021 op 19:47 - Reply

  Hebben een pup van 3maanden maar ze blijft maar bijten als je binnen komt of gewoon op de bank rustig zit heb al vanalles geprobeert maar ze bijt gewoon door als je weg loopt bijt ze gewoon in je kleren en voeten weet niet meer wat ik er mee moet doen je word er gek van niet leuk

Laat een reactie achter »