Verzorging

Jeuk bij hondenJeuk bij honden komt regelmatig voor. Elke hond heeft zo zijn manieren om duidelijk te maken dat hij jeuk heeft. Op zich is dat normaal gedrag.

Pas wanneer je hond zich meerdere keren per dag of een langere tijd zit te krabben, likken of bijten kan er sprake zijn van abnormaal gedrag, want van eindeloos krabben kan de huid pijnlijk en geïrriteerd worden.

De beste manier om een einde te maken aan het gekrab is de oorzaak van de jeuk bij je hond opsporen, en die vervolgens te behandelen. Lees verder →

honden tanden poetsenOm tanden te poetsen bij je hond kun je het best bij de dierenarts of in een dierenspeciaalzaak speciale stevige tandenborstels en hondenpasta kopen. Je kunt er ook voor kiezen om een poetsgaasje die je om de vinger moet wikkelen te nemen. Poetsen met een speciaal poetsgaasje gewikkeld om een vinger wordt beter geaccepteerd door de hond.
Lees verder →

hondennagelsHondennagels knippen is niet iets wat dagelijks hoeft te gebeuren, maar wel met enige regelmaat. Te lange nagels kunnen de voetstand negatief beïnvloeden. Ook kan er een nagel makkelijker ergens achter blijven hangen en afscheuren.

Het is dus belangrijk dat je erop let dat jouw hond geen te lange nagels krijgt.

Je kunt zelf de hondennagels knippen van je hond, maar je kunt dit ook laten doen door je dierenarts of trimmer. Voor het knippen van de hondennagels zijn verschillende nageltangen te koop in dierenspeciaalzaken.

Op de afbeelding kun je zien hoe je hondennagels moet knippen, een paar mm. van het ‘leven’.

Hondennagels knippen

Hondennagels knippen

Aan de voorpoten raakt de duim (vijfde teen) de grond niet. Deze nagels worden gauw te lang, en verdienen wat meer aandacht.
Bepaalde rassen bijvoorbeeld de ‘Briard‘ hebben ook nog eens een dubbele hubertusklauw bij de achterpoten. Deze nagels worden ook gauw te lang, en verdienen wat extra aandacht.

Wanneer je de hondennagels te kort af knipt, dan knipt je in het ‘leven’, waarbij bloedingen het gevolg zijn. Het is ook nog eens zeer pijnlijk voor uw hond.

Waar zit het leven bij hondennagels

Bij witte teennagels is het ‘leven’ bijna altijd goed zichtbaar. Bij donker gekleurde teennagels is het lastiger te zien, maar als je de nagel stukje voor stukje knipt kun je in de nagel kijken.

Wanneer je een klein rondje in de hondennagel ziet moet je niet verder knippen omdat het ‘leven’ dan dichtbij is. Wat ook nog eens wilt helpen is de nagel wat nat maken of een lampje onder de nagel houden. Zorg er altijd voor dat je voldoende licht hebt, dit maakt het eenvoudig om het ‘leven’ in de hondennagel van jouw hond te zien.

Mocht je het ‘leven’ toch raken dan moet deze zo snel mogelijk gedicht worden. De meest diervriendelijke manier is het dichtdrukken van de bloedende ader met een speciaal stelpmiddel wat hiervoor bestemd is.

De ogen van je puppy horen schoon, helder te zijn en er mag geen vuil in zitten. De oogleden van een hond vegen alle vuiltjes die toch in het oog komen weg, maar deze vuiltjes blijven wel in de ooghoeken achter en kunnen zich ophopen. Het kan dus weleens voorkomen dat je pup vieze ogen heeft. Deze vuiltjes kun je schoonmaken met een doekje of een wattenstaafje natgemaakt met uitgekookt water.

Als de ogen van je puppy rood zijn, veel tranen en je pup veel met zijn ogen knippert, is het mogelijk dat je pup een bindvliesontsteking heeft. Als je denkt dat er wat mis is met de ogen van je pup moet je langs de dierenarts gaan. Het is moeilijk om de juiste diagnose te stellen en hier is de kennis van een dierenarts voor nodig.

Het geven van tabletten aan puppies is niet altijd even makkelijk. Het kan een hele worsteling zijn om te zorgen dat de pup zijn tablet daadwerkelijk doorslikt. Om het makkelijker te maken heb ik een aantal manieren die je kunt gebruiken om je pup een tablet te geven.

Stop de tablet in wat lekkers

De meeste puppies kun je voor de gek houden door een tablet in wat lekkers te doen. Dit kan bijvoorbeeld een stukje brood, kaas of worst zijn.

Je kunt het beste 3 stukjes klaar houden. Geef eerst een stukje zonder tablet. Daarna geef je de pup een stukje met tablet en tenslotte eindig je weer met een stukje zonder tablet, die je direct na de tweede geeft zodat hij snel het tweede stukje doorslikt.
Lees verder →

Bij veel hondenrassen kun je de vacht makkelijk zelf verzorgen, maar er zijn ook rassen die naar de hondentrimmer moeten. Iedere vacht heeft zijn eigen trimtechniek. Hieronder worden de verschillende trimtechnieken besproken.

Uitkammen

Het uitkammen van de vacht houdt in dat de trimmer de vacht goed zal doorkammen en zo nodig van klitten zal ontdoen.

Knippen en scheren

Het haar wordt door middel van een schaar of tondeuse ingekort. Het licht aan de vacht of de hond alleen wordt geknipt of dat beide technieken (knippen en scheren) worden toegepast.
Lees verder →