Wanneer wordt mijn hond rustiger?

slapende hondPuppies en jonge honden kunnen onstuimig en speels zijn. De meeste honden worden kalmer na het bereiken van hun volwassenheid. Maar er zijn ook veel honden die gespannen blijven tot op hoge leeftijd.

Het kalmer worden van de hond heeft met veel factoren te maken, zoals leeftijd, temperament, ras, niveau van trainen en de omgevingsfactoren.

Leeftijd

De meeste honden worden kalmer naarmate zij de leeftijd van volwassenheid voor hun ras hebben bereikt. Deze leeftijd verschilt van ras tot ras. Kleinere honden worden over het algemeen sneller volwassen dan grotere honden. De meeste rassen worden kalmer tussen de een en twee jaar oud.

Persoonlijkheidstrekken

Elke hond heeft een unieke persoonlijkheid, ongeacht raskenmerken. Sommige honden zijn van nature een stuk kalmer, terwijl andere hoog gespannen door het leven gaan. In het nest is al te zien welke pup rustiger is en welke pup ondernemender is. Als je een rustige pup wilt, kijk dan uit naar de minder enthousiaste pup, want deze eigenschap blijft voor de rest van zijn leven.

Ras

Bepaalde hondenrassen zijn meer prikkelbaar dan andere. De meeste sport-, werkhonden- en terriër rassen hebben de neiging om langer hyperactief te blijven dan honden die niet sporten of gezelschapshonden.

Beweging

Een gebrek aan beweging is een belangrijke factor voor de opwinding niveau van de hond. Terwijl regelmatig bewegen daadwerkelijk energie verhoogd, biedt het ook een uitlaatklep voor opgekropte energie. Regelmatig ravotten en spelen helpt een hond te kalmeren.

Opleiding

Honden hebben behoefte aan oefening om rustig te worden in bepaalde situaties. Deze situaties zijn bezoekers, auto rijden en met andere honden samen zijn. Gehoorzaamheidstraining en/of een gespecialiseerde gedragsopleiding helpt je hond te leren hoe hij zijn kalmte kan bewaren in bepaalde situaties.

Stress / angst

Omgevingsfactoren kunnen het angstniveau van je hond beïnvloeden. Onweer, vuurwerk, drukt, een nieuwe omgeving of vreemde mensen kunnen je hond opwinden. Tegen het einde van het jaar zijn er vaak specifieke vuurwerkcursussen voor honden.

3 Reacties »

  1. Freddy 29 oktober 2017 op 09:45 - Reply

    Mijn hond blaft als er iemand passeert

  2. Jan 16 maart 2021 op 15:33 - Reply

    Gefeliciteerd 🥳

  3. Ann Becquet 6 april 2021 op 10:25 - Reply

    Hallo, heb een Chihuahua van 14,5 jaar, sinds 4 weken een pup van 5 maanden, begint nu stilaan te gaan, is het verstandig om er een nieuwe pup bij te zetten, mijn pup heel speels, ouder hondje niet meer.

Laat een reactie achter »